Meteen naar de inhoud

Zorgverzekering – Waar je op moet letten!

Een zorgverzekering is voor iedereen verplicht. Dit is zo bepaald door de regering. Een basispakket moet daarom afgesloten worden. Het is aan jou bij welke verzekeraar je dat wilt doen. In het basispakket wordt onder andere het volgende gedekt: medicijnen, bezoek aan huisarts, hulpmiddelen en ziekenhuiszorg. Het basispakket kan je uitbreiden met verschillende aanvullende dekkingen. Welke aanvullende dekkingen je neemt, is volledig aan jezelf. De een heeft nauwelijks zorg nodig, de ander heeft al jaren problemen met zijn of haar knieën. Kies dus de aanvullende dekkingen die bij jou passen.

Goede en goedkope zorgverzekering

Een goede en goedkope zorgverzekering wilt iedereen, maar is vaak een moeilijke opgave. Er is het afgelopen jaar veel in het verplichte basispakket van de zorgverzekering gesneden. Er wordt minder zorg gedekt, waardoor het nodig is om meer aanvullende dekkingen te nemen. Dit zorgt er automatisch voor dat de premie hoger zal uitvallen. Om de juiste zorgverzekering te vinden, is het verstandig van te voren de verschillende verzekeringen goed met elkaar te vergelijken. Denk daarbij niet alleen aan de hoogte van de premie, maar aan meerdere factoren. Aan het eind van het jaar is het mogelijk om van verzekeraar te veranderen. Als je tevreden bent met je huidige zorgverzekeraar, dan kan je deze verzekering stilzwijgend verlengen. Maar er zijn veel gevallen waarbij er graag een streep achter de huidige verzekeraar wordt gezet. Aan het eind van het jaar worden de nieuwe premies bekend gemaakt en wat voor veranderingen er aan komen voor het basispakket en de aanvullende dekkingen. Als je van verzekeraar wilt veranderen, dan moet je met verschillende factoren rekening houden.

Op deze website ()  kan je verschillende zorg verzekeraars met elkaar vergelijken.

Service

Niet alleen de hoogte van de premie is van belang bij het kiezen van een zorgverzekering. Kijk bijvoorbeeld ook goed naar de service van je huidige en potentieel nieuwe verzekeraar. Bij de ene verzekeraar kan je online declareren, bij de andere niet. Het behandelen van vragen en opmerkingen is ook een belangrijke factor. Verder is de snelheid van het afhandelen van declaraties ook belangrijk. Wat telt voor jou zwaarder? En heb je daar een hogere of juist lagere premie voor over?

Aanvullende dekkingen

Het basispakket van de zorgverzekering is overal hetzelfde. De hoogte van de premie is dat alleen niet. Degene die geen of nauwelijks zorg nodig hebben, kunnen er verstandig aan doen alleen een basispakket af te sluiten. Veel mensen nemen vaak nog een aanvullende tandarts dekking erbij, maar als je maar een keer per jaar voor controle langs komt, dan valt deze aanvullende dekking hoger uit dan wat je kan declareren. Heb je dus weinig zorg nodig, dan zou een goedkope basisdekking goed voor je zijn. Verwacht je meer zorg nodig te hebben? Bijvoorbeeld fysiotherapie of psychische hulp, dan is het verstandig te kijken naar de prijzen van deze aanvullende dekkingen.

Eigen risico

Het eigen risico heeft veel invloed op de hoogte van de maandelijkse premie. Bij een lagere eigen risico betaal je een hogere premie. Dit kan verstandig zijn om af te sluiten als je verwacht veel zorg nodig te hebben. Je kan ook een risico nemen en voor een hoger eigen risico te gaan. De maandelijkse premie zal dan een stuk lager uitvallen. Het eigen risico is een van de grootste factoren die de hoogte van de premie bepaalt. Als je verwacht weinig zorg nodig te hebben en graag wat geld bespaard op de premie, dan zou een hoger eigen risico een goede optie zijn. Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje, dus een hoger eigen risico is zeker een risico.

Voor het kiezen of overstappen van de zorgverzekering zijn dus verschillende factoren die belangrijk zijn voordat je een keuze gaat maken. Online kan je dit goed vergelijken, maar je kan ook informatie opvragen bij verschillende verzekeraars. Research is zeker van belang.

Bekijk hier de

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *