Meteen naar de inhoud

Waar in Nederland kan mijn auto het beste laten chiptunen?

  • door

Het tunen van je auto wordt steeds populairder in Nederland. Op het internet duiken er steeds meer websites op die het hele process voor jou willen overnemen. Daarnaast kun je ook bij jouw plaatselijke garage vaak al terecht om een / tunen. Maar wat is dat chiptunen nou eigenlijk en op welke plek kan ik dit het beste laten doen? Is het beter om dit online te laten doen of bij de plaatselijke garage?

In dit artikel gaan we proberen de antwoorden op deze vragen te zoeken.

Wat is chiptuning?

Chiptunen betekent simpel gezegd dat je de moderne automotor elektronisch opvoert. Aan de bestaande motor zal niks verandert worden maar het vermogen zal wel verhoogd worden. Bij worden software files gebruikt om programma’s te bewerken. Deze programma’s zijn geladen in de chips van de ECU. De programma’s die in deze chips zitten worden over het algemeen geschreven met een maximale belasting. Dit wil zeggen dat de autofabrikant een maximum instelt op het vermogen van de auto. Wanneer je een auto dus laat chippen dan ga je over dit maximum heen. Chiptuning is gewoon legaal in Nederland en je kunt het bijna overal laten doen.

Er zijn verschillende soorten van chiptuning. De klassieke methode is te achterhalen door de autofabrikant. Dit leek in het begin niks uit te maken aangezien chiptunen gewoon legaal is in Nederland. Hier kwam echter verandering in. Sinds 2010 zijn autofabrikanten namelijk gaan meekijken in de systemen van de gebruikers van hun voertuigen. Zij kunnen hierdoor op afstand zien of een auto gechiptuned is of niet. In de voorwaarden is opgenomen dat de fabrieksgarantie vervalt in het geval van chiptuning. Het kan dus zeer nadelig zijn voor de consument om een auto te laten chiptunen als hierdoor de auto niet meer onder de garantie valt.

Om dit voorkomen is de powerbox tuning in populariteit toegenomen in de afgelopen jaren. Powerbox tuning is een andere vorm van chiptuning. Bij de vorm plaatst men een box in de auto die ervoor zorgt dat de sensoren andere waarden afgeven aan het systeem. Door dit te doen houden ze het systeem als het ware voor de gek. Hierdoor zal het systeem gaan overcompenseren en kan er alsnog een hoger vermogen worden gerealiseerd. Het grote voordeel van deze vorm is dat het niet valt te achterhalen door de autofabrikant. Dit kan natuurlijk wel zolang je de boxen laat zitten. Als je echter een beroep wil doen op de fabrieksgarantie dan kun je de powerbox gewoon laten verwijderen. Hierdoor zal de fabrieksgarantie niet komen te vervallen.

Is het belangrijk waar ik mijn auto laat chiptunen?

Dit is zeer zeker belangrijk. Het laten chippen van jouw auto kan namelijk erg grote gevolgen hebben voor het systeem ervan. Er kunnen namelijk ook dingen mis gaan bij het chiptunen van jouw auto. Ten eerste kan chiptunen gevolgen hebben voor de slijtage van bepaalde onderdelen van de auto. Zo kunnen bijvoorbeeld de zuurstofsensoren en de bougies sneller slijten. Dit zal meer voorkomen als er veel kleinere ritjes worden gemaakt met de auto. Het is daarom belangrijk dat je bij een goede garage je auto laat chippen. Als je te maken hebt met een professional dan zal hij precies kunnen uitleggen wat het chiptunen voor gevolgen heeft voor jouw auto. Dit kan namelijk per soort auto verschillen. Het krijgen van advies op maat is daarom wenselijk. Zoek daarom online goed uit hoe de communicatie is van de garage die je op het oog hebt. Dit kan door online reviews te lezen. Het is belangrijk om te weten of jouw garage alleen maar wil verkopen of dat ze echt kijken wat het best past bij jouw auto.

Het is zeker belangrijk dat jouw garage een realistisch beeld geeft van de gevolgen. In sommige gevallen kan het tunen van de auto ervoor zorgen dat het brandstofgebruik zal stijgen. In andere gevallen kan het juist zorgen voor minder brandstofgebruik. Wat jij nodig hebt is advies op maat die van toepassing is op jouw auto. Alleen op deze manier kan jij een juiste inschatting maken over of jij jouw auto wil laten chippen of niet.

Daarnaast kan er ook van alles goed misgaan bij chiptunen. Door het chiptunen kan er is sommige gevallen sprake zijn van een slechte overschrijving van de software. Dit kan ervoor zorgen dat het motormanagementsysteem compleet kapot gaat. Als dit systeem kapot is dan zal er geen communicatie meer plaatsvinden tussen de ECU en de computer. Dit is zeer problematisch. Hierbij is het erg belangrijk dat jij een backup hebt gemaakt voor het tunen van jouw auto. Heb je dat niet gedaan dan kan dit vergaande consequenties hebben en is herstel vaak duur. Het is belangrijk dat jij een garage kiest die jouw op dit soort zaken wijst. 

De ECU zelf kan ook beschadigen tijdens het chippen of erna. Ook in dit geval is het maken van een backup te adviseren. Bespreek daarom, naar welke garage je ook gaat, van tevoren wat er allemaal moet gebeuren om het chippen met zo weinig risico mogelijk te laten verlopen.

Wat is nou de beste plek om jouw auto te laten chiptunen?

Er zijn allereerst heel erg veel autotuners en software file leveranciers op de markt. Het is de taak van de consument om in de zee van mogelijkheden de juiste partner te kiezen. Dit kan soms lastig zijn en daarom gaan wij kijken hoe jij dit het best kunt aanpakken. Het meest belangrijke bij het zoeken naar een goede ‘’’’ is dat zij de chiptuning files zelf ontwikkelen en deze ook testen. Mocht de auto namelijk niet goed getest zijn, dan kan dit ervoor zorgen dat het hele motorblok om zeep wordt geholpen. Een goede indicator voor een chiptuner die kwaliteit kan leveren is een garage met een realistisch beeld. Er zijn namelijk veel chiptuners op de markt die van alles beloven. Dit is in veel gevallen niet realistisch en dit doen zij alleen om meer te verkopen. Een goede garage die zelf zijn software kan testen weet precies wat hij kan bieden voor elke auto. Een goede garage moet het ook hebben van zijn reputatie. Het geven van onrealistische verwachtingen zal de klanttevredenheid niet ten goede komen. Check daarom van tevoren wat een realistische stijging is in het vermogen van jouw wagen. Zit jouw garage hier ver boven, dan moeten de alarmbellen beginnen met rinkelen.

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *