Meteen naar de inhoud

Hoe groeit een kerstboom?

  • door

De meerderheid van de huishoudens heeft met kerst een prachtig versierde boom in de woonkamer staan. Maar hoe die boom gekweekt wordt en hoe lang het duurt voordat het een mooie boom is, weet lang niet iedereen.

Kerstbomen online bestellen of thuis laten bezorgen? Kijk dan eens op: Kerstboomthuisgeleverd.nl

Kerstbomen worden veelal gepoot wanneer ze nog erg klein zijn. Dit noemt met kerstboomplantgoed. Het kerstboomplantgoed wordt bij voorkeur in september gepoot. Het is belangrijk het niet vriest en dat de boom voldoende vocht kan opnemen.

Hoeveel een kerstboom per jaar groeit en hoe groot een kerstboom kan worden is afhankelijk van het soort boom:

  • Omorika: dit zijn de ‘snelle’ groeiers. Het woord snel is natuurlijk relatief, want het duurt evengoed vijf á zes jaar voordat een omorika de lengte van anderhalve meter bereikt.  
  • Dit zijn de gemiddelde groeiers; het duurt zeven á acht jaar voordat een fraseri de lengte van twee meter bereikt.
  • Is een ‘langzame’ groeier; het duurt tussen de negen en twaalf jaar voordat een Nordmann twee meter groot is.

Voordat de kerstbomen gepoot worden op het land, worden ze gekweekt vanuit een zaadje. In de herfst worden de zaden gezaaid en zorgvuldig afgedekt, zodat ze beschermd zijn tegen het weer en dieren. In de winter worden de zaden door de kou geactiveerd en gaan ze in het voorjaar kiemen. Na een jaar is het zaadje uitgegroeid tot een plantje van enkele centimeters. Na twee jaar zijn ze ongeveer 10 á 20 centimeter groot. Dit is afhankelijk van de herkomst van de zaden. Na twee jaar worden de plantjes verplant zodat de wortels nog extra kunnen groeien. Daarna (na één of twee jaar) zijn de boompjes groot genoeg om te verkopen aan een kweker.

poot het plantgoed vervolgens op zijn eigen veld, welke hij van te voren klaargemaakt heeft. Het plantgoed houdt niet van teveel vocht of hele rijke grond en daarom is zandgrond zeer geschikt voor het poten van kerstbomen. De kerstboomkweker poot de plantjes ongeveer een meter uit elkaar, zodat ze voldoende licht krijgen om te groeien. Wanneer het te droog is, worden de kerstbomen beregend.

Natuurlijk wil men een kerstboom met een mooie vorm en daarom wordt na twee jaar begonnen met het snoeien van de kerstbomen. De kerstboomkweker maakt een inkeping in de piek waardoor de groei in de lengte vertraagd wordt. De kerstboom gaat vertakken en wordt rondom gesnoeid in een mooie volle vorm. De beste tijd om te snoeien is in de winter.

Een goede conditie van de zandgrond is essentieel voor goede groei van de kerstboom. Daarom wordt de grond meerdere keren per jaar voorzien van meststoffen. Om ervoor te zorgen dat de bomen niet te dicht naar elkaar toe groeien, wordt na een aantal jaar het veld uitgedund. De kleinere bomen worden uitgestoken zodat de andere bomen de kans hebben om door te groeien.

De kerstboomkwekers beginnen in de zomer al met het uitkiezen van de bomen die in de winter verkocht worden. Die bomen worden gelabeld zodat ze herkenbaar zijn. Om ervoor te zorgen dat de mensen zo lang mogelijk kunnen genieten van een mooie boom, worden de kerstbomen zo laat mogelijk in het jaar gerooid, bij voorkeur de laatste week van november. Dit zodat u een verse boom in de woonkamer heeft staan!

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *