Meteen naar de inhoud

Welke soorten IT vacatures zijn er

  • door

Een uitdagend beroep

Bij werken in de IT denken de meeste omstanders nog altijd aan een redelijk stoffige functie. Men ziet een baan waarin de medewerker enkel achter een toetsenbord bepaalde standaard handelingen uitvoert. Wie dit beeld voor ogen heeft zal nog verbaasd opkijken wanneer hij of zij kijkt naar de typen vacatures die er zijn voor IT specialisten. We hebben een aantal soorten onder de loep genomen, Bekijk ook

Een piekmoment opvangen

Een IT bedrijf heeft doorgaans meerdere soorten specialisten in dienst. De zogeheten Senior specialisten hebben de meeste ervaring en zijn erop gericht om zich snel thuis te voelen in een bedrijfssetting. Deze specialisten worden dan ook vaak gedetacheerd. Dat is de meest afwisselende vorm van werken in de IT sector. Detachering is iets wat voor een heel korte periode mogelijk is, bijvoorbeeld bij ziekte verzuim, maar ook voor een lange periode. Wanneer een bedrijf te maken krijgt met een grote klus of een enorme wisseling van een computersysteem die behoorlijk omslachtig is wordt gebruik gemaakt van een gedetacheerde medewerker. Deze medewerker heeft een uitgebreid CV bij de organisatie liggen die de detachering uitvoert. Dit CV, ook wel een portfolio genoemd, geeft duidelijk aan wat voor soort werkzaamheden de IT specialist al heeft uitgevoerd. Er wordt gekeken naar programmatuur waarmee in het verleden gewerkt is en naar de programmeertalen die de senior IT specialist beheerst.

Een specialist die de klus klaart

Wie een IT specialist inhuurt weet heel zeker dat er iemand naar de werkplek wordt toegestuurd die zich gelijk ingewerkt weet. Met een minimum aan inwerktijd kan de gedetacheerde IT specialist aan de slag gaan. De screening wordt niet gedaan door het bedrijf wat een specialist nodig heeft, maar door het detacheringsbedrijf zelf. Dit bedrijf houdt alle CV’ s bij in een databank en heeft daarom vrijwel altijd een geschikt personeelslid voor een vacature voor de tijdelijke termijn.

Een vaste poule van medewerkers

Een andere manier van werken als IT specialist is co-sourcing. Dit is een systeem waarbij een bedrijf een vaste poule IT specialisten in dienst heeft. Deze specialisten zijn vooraf gescreend door een tussenpersoon of bedrijf voordat ze worden uitbesteed aan een bedrijf. De bedrijven die gebruik maken van een dergelijke poule medewerkers zijn doorgaans groot van omvang. Wie voor een dergelijk bedrijf het personeel moet zoeken zal al snel in de gaten hebben dat het niet meevalt om personeel te vinden voor een bedrijf en het vast te houden. De gebieden waarin de grootste problemen zijn om bekwaam personeel te vinden zijn networking, storage en virtualisatie. Dit zijn de plekken waar beheerders, designers en specialisten werken die recent zijn opgeleid. Deze talenten hebben doorgaans ruime keuze uit werkgevers, en daarbij maken ze geregeld een carrière switch. Bedrijven kunnen dit verloop binnen hun team niet handelen en zullen daarom streven naar een vast team medewerkers wat in toerbeurten kan werken.

Waarom outsourcen niet altijd werkt

Outsourcen, dus het uitbesteden van alle werkzaamheden aan een detacheringsbedrijf mag dan een oplossing lijken; het biedt nog geen garantie op een stabiele bezetting. Wie zich geen dip kan permitteren in het personeelsbestand kiest dan ook steeds vaker voor co-sourcing boven outsourcing. Het geeft de klant een flink stuk eigen regie, maar daarnaast ook de zekerheid dat het personeel voor langere tijd in dienst blijft. Bovendien is er bij een einde van het dienstverband de zekerheid dat er een ander personeelslid beschikbaar is om de dip op te vangen.

Als de werkzaamheden minder worden

Een complete switch van de software of hardware bij een bedrijf zorgt ervoor dat er tijdelijk een hoop extra personeel nodig is. Op het moment dat dit personeel niet meer nodig is, doordat de klus voltooid is, wil een opdrachtgever doorgaans van een deel van het kostbare IT personeel af. In dat geval is het eveneens een voordeel om gebruik te maken van co-sourcing. Het personeel heeft geen ongewenste opzegtermijn waardoor een opdrachtgever niet alsnog op hoge kosten naderhand wordt gejaagd. Deze  mogelijkheid om het personeelsbestand gelijk aan te passen aan de omvang van de werkzaamheden zorgt ervoor dat co-sourcing een heel gewilde optie is.

Behoefte aan vastigheid

Op het moment dat een IT consultant behoefte heeft aan zekerheden betreffende de werksituatie zal de zin om gedetacheerd te worden doorgaans naar de achtergrond verdwijnen. Wanneer iemand zich settelt en een gezin krijgt zal er minder behoefte bestaan om een stuk te reizen voor een opdrachtgever. Ook dichterbij een werkplek gaan wonen die maar voor tijdelijk is, zal niet langer mogelijk zijn. Deze medewerkers kiezen ervoor om voor een vaste functie te gaan. Men zoekt de veiligheid van een vast contract en een vaste werkstek. Deze IT specialisten hebben doorgaans een ruime ervaring.

Geen selectie door de klant bij deta-vast

Wanneer een bedrijf een personeelslid voor vast in dienst wil gaan nemen komt er nogal wat op de personeelszaken functionaris af. Er moeten tallozen CV’s worden doorgespit om tot een goede selectie te komen. Daarnaast wil het bedrijf uiteraard iemand hebben met een zo hoog mogelijk afgeronde opleiding en een zo goed mogelijke werkervaring. Dit alles zorgt er in een markt zoals de IT die enorm aan innovatie onderhevig is voor dat het vinden van een vast personeelslid gelijk staan aan het zoeken naar een naald in een hooiberg. De werkgever die iemand voor een vast dienstverband zoekt zal dan ook deze selectie het liefste uitbesteden.

Hoe een recruitment bureau kan helpen bij vast personeel

Recruitment bureaus zijn enorm in opkomst. Ook bij het zoeken naar personeel voor een vaste functie kan men tegenwoordig enorm behulpzaam zijn. Het personeel wat bij een recruitment bureau staat geregistreerd zal doorgaans op één van de eerder genoemde basissen hebben gewerkt. Daardoor heeft men een schat aan ervaring opgebouwd die voor een indrukwekkend CV zorgt. Wie bij een dergelijk bureau een IT personeelslid inhuurt weet zeker dat er geen eigen screening meer aan te pas hoeft te komen. Er is een selectie gemaakt van betrouwbare en voldoende geschoolde kandidaten die in staat zijn om bij een bedrijf in dienst te treden in vaste dienst.

Op zoek naar ? Meer informatie over IT vacatures op deze link: https://www.werkenbijciber.nl/vacatures

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *