Meteen naar de inhoud

Mindfulness is leven met aandacht

  • door

Veel mensen leven op de automatische piloot. Ze reageren op situaties zonder zich te realiseren wat er zich in hun binnenste of buitenste afspeelt. Door mindfulness kom je dichter bij je gevoel. Dat maakt het mogelijk om bewust te reageren op situaties.

Mindfulness maakt je dus opmerkzaam. De letterlijke vertaling van mindfulness is opmerkzaamheid. Het is een stroming binnen de psychotherapie. Door mindfulness-trainingen wordt je geleerd om je bewust te zijn van gebeurtenissen in het hier en nu. Je leert ook om  die gebeurtenissen niet te veroordelen of te willen veranderen.

De kracht van mindfulness

Je kunt piekeren over het verleden of over de toekomst. Gevolg is dat je niet in het hier en nu leeft. Mindfulness zorgt dat je weer in het hier en nu gaat leven. Omdat je dichter bij je gevoel komt kun je situaties gaan accepteren zoals ze zijn. Dat geeft je de ruimte om problemen van een andere kant te bekijken.

Voor wie is mindfulness bestemd?

Vooral mensen die piekeren over het verleden of die zich zorgen maken over hun toekomst  zullen baat hebben bij mindfulness. Mensen kunnen leren om hun negatieve gedachten en gevoelens te accepteren. Ook kunnen ze leren om hun aandacht anders te richten. Gevolg is dat ze niet langer overheerst worden door negatieve gevoelens.

Mindfulness is dus vooral bestemd voor mensen met angsten. Dankzij mindfulness leef je intenser en kun je gemakkelijker ontspannen. Je leert je angsten beter te beheersen. Mindfulness heeft je angsten beter beheersbaar gemaakt. Bovendien blijkt uit onderzoek dat ook de terugval bij depressies veel minder is.

Het belang van ontspanning

Het is noodzakelijk om te weten hoe groot het belang van ontspanning is. Zonder ontspanning zijn noodzakelijke herstel-, leer- en voedingsprocessen niet mogelijk. Ontspanning is dus van levensbelang. Dit ontspannen kan op diverse manieren. Veel manieren van ontspanning doen niet veel meer dan de spanning en stress te verminderen. Ze laten de bron van de spanning bestaan. Die bron kan ieder moment weer actief worden. Veel ontspanningsmethodes hebben dus slechts een tijdelijk resultaat. De spanning kan immers ieder moment weer terugkeren.

Mindfulness bestrijdt niet alleen de spanning. Dankzij mindfulness verdwijnt de bron van de spanning. Je leert anders met de spanning om te gaan. De spanning maakt het mogelijk om beter te ontspannen. Dit klinkt waarschijnlijk vreemd. Mindfulness heeft je bewust gemaakt van de patronen van denken en doen die spanning veroorzaken. Die kennis maakt het mogelijk dat je effectief op spanning reageert. Mindfulness heeft je dus geleerd om te ontspannen met het ongemak, het verdriet, de pijn of de spanning. Je kunt zowel met positieve als met negatieve ervaringen ontspannen. Dit wordt wel diepe ontspanning genoemd.

Het belang van genieten

Mensen beschikken over het vermogen om te genieten. Het is prettig om te genieten van een mooie herinnering of een prettig vooruitzicht. Deze vorm ban genieten is niet onbelangrijk. Er bestaat echter ook een vorm van genieten in het hier en nu.

Mindfulness maakt genieten in het hier en nu mogelijk. De aandacht kan door mindfulness verlegd worden naar het hier en nu. De aandacht wordt verlegd naar het huidige moment. Aandachtstraining maakt het mogelijk om in het hier en nu te leven.

Mindfulness is de snelste weg naar een bewust leven. Je bent weer beschikbaar voor het hier en nu. Je bent weer aanwezig met je lichaam en met je zintuigen. Je kunt weer genieten van de realiteit van dit moment. Mindfulness heeft je geleerd om afstand te nemen van onze herinneringen en vooruitzichten. Je geniet van dit moment. Genieten is niet meer ver weg. Je kunt bijvoorbeeld genieten van een spinnende kat, een koel glas bier of de warme zonnestralen. Je geniet intens. Mindfulness heeft het immers mogelijk gemaakt om de huidige ervaring bewust en volledig mee te maken. Je leeft voortaan bewust in het hier en nu. Je maakt bewust keuzes in plaats van automatisch te reageren.

Effecten van mindfulness

Piekeren leidt meestal niet tot een oplossing. Negatieve gedachten verdwijnen immers niet. Mindfulness maakt het echter mogelijk om je te concentreren op het hier en nu. Je hersenen krijgen wat anders te doen. Je gaat daarom minder piekeren.

Mindfulness leidt niet alleen tot minder piekeren. Het leidt ook tot intense ervaringen. Je hebt meer oog voor het geluk in het hier en nu. Het is mogelijk om intens te genieten van een fluitende vogel of van een zonnestraal in de tuin.

Bovendien leert mindfulness om beter om te gaan met fysieke en emotionele pijn. Mensen hebben vaak niet alleen maar fysieke pijn. De fysieke pijn leidt niet zelden tot wanhoop en frustratie. Je kunt leren om de fysieke pijn te accepteren. Dat leidt tot minder wanhoop en frustratie.

Training mindfulness

Een rondgang op internet leert dat diverse instituten een training mindfulness aanbieden. Het betreft doorgaans trainingen van meerdere dagen. Je gaat in deze trainingen concreet aan de slag met mindfulness binnen je werk en binnen je dagelijks leven. Tijdens de training, zo is te lezen op diverse websites van instituten die een meerdaagse training verzorgen, ben je aanwezig in het hier en nu. Omdat je beter luistert zie je sneller wat nodig is in bepaalde situaties. De verkregen rust en zelfvertrouwen behaal je betere resultaten. Bovendien nemen je veranderkracht en creativiteit toe.

Een training mindfulness heeft dus kennelijk veel positieve resultaten. Aan een training  hangt wel een aanzienlijk prijskaartje. Zo wordt er een vierdaagse cursus mindfulness aangeboden voor ruim 2000 euro.

Mindfulness oefenen

Wil je mindfulness oefenen? Vind je een meerdaagse cursus te duur? Geen nood. Op het internet zijn diverse oefeningen te vinden. Die oefeningen kun je dagelijks zelf doen. Er zijn geen kosten aan verbonden. Ook zijn de oefeningen niet ingewikkeld. Doorgaans zijn ze zelfs verrassend simpel. Wie informatie zoekt over diverse manieren om mindfulness te oefenen kan onder andere de website raadplegen. Je vindt op deze website een aantal goede oefeningen en tips om mindfulness toe te passen in het dagelijks leven. Om je alvast op weg te helpen, hieronder enkele eenvoudige mindfulness oefeningen:

Enkele eenvoudige mindfulness oefeningen

-Vermijd multitasken

Je hebt de neiging om meerderde dingen tegelijkertijd te doen. Je fietsen en je belt. Deze mindfulness oefening is eenvoudig en effectief. Door een ding tegelijkertijd te doen wordt je brein kalm en leeg.

-Ben bezig met niets

Je hebt de neiging om constant bezig te zijn. Neem de tijd om 5 minuten per dag bezig te zijn met niets. Het geeft je ongetwijfeld veel rust. Je kunt je focussen op je ademhaling. Je wordt je bewust van je gedachten. Ongetwijfeld geeft vijf minuten stilzitten en niets doen veel rust. Mindfulness kan dus ook bereikt worden zonder ingewikkelde oefeningen.

-Mindful koken

Zie je koken als een last? Je kunt koken ook beschouwen als een dagelijkse mindfulness oefening. Je moet dan met je volledige aandacht bij het koken blijven. Het is de bedoeling dat je rustig en met aandacht kookt.

-Oefen je ademhaling

Het oefenen van je ademhaling is een uitstekende mindfulness oefening. Richt je aandacht voor een paar minuten volledig op de ademhaling. Je merkt dan op hoe je adem aanvoelt. Je adem kan hoog of laag zijn. Oppervlakkig of juist diep. Het dubbel zo lang maken van de uitademing als de inademing is overigens een prima bonusoefening. Het geeft een rustgevend gevoel en leidt tot minder stress.

-Volledige aandacht bij gesprekken

Ongetwijfeld voer je regelmatig een gesprek. Gesprekken zijn een goede gelegenheid om mindfulness te oefenen. Je hoeft alleen maar alle aandacht te richten op het gesprek. Luister aandachtig naar je gesprekspartner. Verstuur tijdens het gesprek dus geen berichten. Deze eenvoudige mindfulness oefening leidt stellig tot betere gesprekken. Bovendien krijg je een betere relatie met je gesprekspartner.

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *