Meteen naar de inhoud

Jouw uitvaart weet jij al wat je wilt?

  • door

Sommige mensen mogen van de uitvaartverzekering al wel depressief worden, maar een uitvaart kan toch echt niet te vroeg geregeld worden. Uitvaartverzekeringen vallen onder schadeverzekeringen en dekken de kosten van een uitvaart. Hoe beter jij jouw uitvaart nu regelt, hoe minder jouw nabestaanden opgescheept worden met onnodig verdriet in een emotionele periode. Negen op de tien Nederlanders vinden dat een uitvaartverzekering een morele plicht is tegenover de nabestaanden.

Circa 70 procent van de Nederlandse bevolking is in het bezit van een uitvaartverzekering. Bijna de helft hiervan biedt de voorkeur aan een geld-uitvaartverzekering in plaats van een natura-uitvaartverzekering. Het lijkt erop dat steeds meer consumenten zelf hun uitvaart willen regelen. Dit wordt door één op de vier Nederlanders schriftelijk vastgelegd, waarvan 10% een inschakelt.

Crematie verrassend populair

Een opvallend punt is dat 42 procent van de uitvaartverzekerden voor een crematie kiest. De gewoonlijke begrafenis wint 35% van de zielen. Bijna 20 procent heeft aangegeven dat zij nog niet weten wat zij van een uitvaart verwachten.

Geld- en Natura Uitvaartverzekering

Wil je een uitvaartpolis afsluiten, dan krijg je enkele mogelijkheden. Eén van de mogelijkheden is om een vaste geldsom uit te laten keren op het moment van overlijden. Een andere mogelijkheid is om een uitvaartverzekering af te sluiten waarbij in ‘natura’ zal worden betaald.

Geld uitvaartverzekering

Op het moment dat je overlijdt wordt het verzekerde bedrag in eenmaal uitgekeerd. Bij de besteding van het bedrag is er maximale keuzevrijheid voor jou en de nabestaanden. De uitvaartverzekeraar zal dus niet in de positie staan om een uitvaartverzorger aan te wijzen, dit doe je helemaal zelf.

Natura uitvaartverzekering

Een natura uitvaartverzekering is een verzekering waarbij jij jezelf voor de uitvoering van de uitvaart aan de uitvaartonderneming van jouw verzekeraar bindt. Echter biedt een natura uitvaartverzekering slechts een beperkte dekking en is deze meestal ontoereikend voor alle uitvaartkosten. Daarom kiezen verzekerden vaak voor een combinatie van de geld uitvaartverzekering en de natura uitvaartverzekering.

Ja, je wilt er nog niet aan denken… Je bent nog lekker jong en die vreselijke gedachte aan de dood is verschrikkelijk. Mij beangstigt het altijd.
Klaas begon er voorheen weleens over: wat zou jij dan willen, begraven of cremeren, welke muziek? Ik wimpel het altijd af met “weet ik veel, regel dat maar lekker zelf”. Ik wil daar niet aan denken, dat vind ik eng!

Donderdag zat ik in de auto en dan heb ik altijd Q-Music aan. Mattie en Wietze waren erop en die begonnen over het winnen van een uitvaart. Huh? Hoor ik dat nou goed? Een uitvaart winnen, wat is dat nu weer?
Het heet een doodnormale dag. Dit is omdat het nogal taboe is om te praten over de dood en de uitvaart. Woensdag 15 oktober zal voor  een ‘doodnormale dag’ zijn waarop alle nummers die jij op je begrafenis/crematie wilt horen worden gedraaid.

Ja, en zo ben ik toch ook maar na gaan denken. Wat wil ik nu eigenlijk? Je  moet er toch echt een keer over na gaan denken en het bespreken en op papier zetten. BAH, echt verschrikkelijk.

Nou ja, ik heb erover nagedacht:

Zolang mijn kinderen nog jong zijn wil ik worden begraven. Dan hebben ze toch nog een plekje om even naar mama te gaan.
De kaart moet vrolijk. Geen rouwranden… Bah, nee, je wordt uitgenodigd voor een feestje hoor.
Wat ik trouwens van een luisteraar op Q-Music hoorde: ze wilde op de kaart “HÉ! weet je wie er dood is?”. Dat vond ik echt een leuke en zo ben ik ook wel, dus dat moet er echt op staan, hahaha.
Verder vrolijke kleuren, witte auto en kist waar de kinderen een mooie tekening op kunnen maken en teksten kunnen schrijven.
Muziek van Kane en Ilse de Lange – Let it be, en Coldplay met Sky full of stars.
Na afloop een lekker een wijntje en een biertje, en voor de liefhebbers en degene die nog moeten rijden koffie of thee, voor de kids limonade.
Lekker een broodje kroket en frikandel, patatje mag er ook bij, want ja, daar houden we van.

Zo, ik heb het uitgesproken, nu gaan we weer aan wat leuks denken!

Weet jij al wat je wilt kijk snel op  afsluiten?

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *