Meteen naar de inhoud

Gezonder leven & eten?

Wil jij gezonder leven, maar weet je eigenlijk niet zo goed waar je moet beginnen?

Dat snap ik! Met paleo, suikervrij, clean eating, plantaardig, koolhydraatarm enzovoort weet ik het soms ook niet meer. Er is zoveel, wat is nou wel en wat is nou niet goed? Moet je volledig suikervrij eten? Brood laten staan? Overstappen op paleo? Of misschien toch maar vegan worden? Al deze opsommingen verraden het eigenlijk al; het perfecte dieet bestaat niet. Wat wel bestaat, is de perfecte lifestyle voor jou! Door steeds maar te proberen wat bij jou past en voor jou werkt, creëer je zelf de perfecte voedingswijze. Steeds last van je buik als je melk drinkt? Laat het dan lekker staan. Floreer je op een eiwitrijk dieet? Vooral niet mee stoppen dan.

Zelf heb ik door de jaren heen uitgevonden wat voor mij werkt. Nogmaals, dit werkt voor mij. Dit hoeft niet te betekenen dat jij er ook baat bij hebt. Toch heb ik wat algemene tips om je voedingswijze te verbeteren. Dus wil jij gezonder eten, gezonder leven en gewoon beter in je vel zitten? Lees dan onderstaande tips.Eet veel groente en fruit Groente en fruit! Dit is echt mijn stokpaardje geworden de afgelopen jaren. Ik ben van mening dat het Voedingscentrum er niet méér naast kon zitten met ‘2x fruit 2x groente’. Dit vind ik veel te weinig. Eet onbeperkt groente en fruit. Het liefst biologisch. En nog beter, bij elke maaltijd. Ontbijt met yoghurt of kwark met meerdere soorten fruit. Maak een lekker omelette gevuld met verse groente. Zo begin je je dag meteen goed! Lunch met een grote salade. Eet als toetje een stuk fruit. Zorg dat je bord tijdens het avondeten bommetje vol ligt met groentes. Eet daarna nog meer fruit. Echt, ik kan het niet vaak genoeg zeggen; eat your fruit&veggies!

Water! Drink gewoon heel erg veel water. Maar drink jezelf geen watervergiftiging natuurlijk! Liters en liters achterover slaan is ook niet goed. Maar hoeveel water moet je dan drinken? Zelf richt ik op minimaal twee liter per dag. Hierin reken ik wel thee mee, maar geen koffie of anderen dranken. Dus geen limonade, vruchtensappen of alcohol. Heb je moeite met water drinken? Probeer dan eens om ’s ochtends meteen als je wakker wordt, twee grote glazen water te drinken. Je hydradeert je lichaam, want je hebt de hele nacht niks gedronken. En het is ook nog eens lekker verfrissend. Wedden dat jij de dag veel fijner start? Verder kan je naast elke maaltijd een groot glas water drinken en voordat je gaat slapen nog eentje. En vervang uiteraard je frisdrankjes en sapjes voor water. Veel beter voor je!

Eet complexe koolhydraten
Vervang simpele koolhydraten voor complexe koolhydraten. Hier kan je eigenlijk meteen mee beginnen. Je hoeft geen nieuwe gewoontes aan te leren of naar een speciale supermarkt. Simpele koolhydraten zijn nergens goed voor. Ik wil er niet al teveel op ingaan, maar het komt erop neer dat complexe koolhydraten langzamer worden afgebroken door je lichaam. Dit houdt in dat je langer verzadigd bent en je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Simpele koolhydraten leveren snelle energie, maar zijn daarna ook ineens ‘op’. After dinner dip anyone? Vaak als je teveel of ongezond hebt gegeten, stort je daarna volledig in. Dit hoort dus helemaal niet! Ooit gecrasht na een lekkere soep of salade? Of een volkoren pastagerecht? Nee he.
Vervang daarom je witte brood (ook bruin supermarkt brood!), witte pasta, ontbijtboek, cruesli , crackers, noodles en het liefst ook de aardappel voor andere varianten. Neem altijd volkoren brood, volkoren pasta, havermout (of boekweit/quinoa) gezonde granenrepen, volkoren crackers, boekweit noodles en zoete aardappel. Dit is zo veel malen beter voor je.
Stop met koken uit pakjes en zakjes Toen ik net op mezelf woonde, maakte ik me hier ook schuldig aan; het simpel opentrekken van pakjes en zakjes. Knorr burito’s, Honig lasagnette, Maggi tomatensoep. Je kent ze wel. Het is ook zo ontzettend makkelijk. Zoek een verpakking uit in de supermarkt en kijk wat je nodig hebt. Thuis hoef je alleen maar de instructies op te volgen en wat zakjes open te scheuren. Done. Klinkt best oké toch? Ik zeg, ditch per direct al je wereldgerechten en pakjes voor maaltijdsoep. Zelf koken is even makkelijk, veel gezonder en goedkoper! Wil je pasta met tomatensaus eten? Google dan de volgende keer naar ‘recept tomatensaus’. Kies een recept uit wat je lekker lijkt en maak dat een keertje. Het is gezonder (geen onnodig suiker en zout, geen e-nummers, geen conserveermiddelen), je hebt iets om trots op te zijn (belangrijk!) en het is goedkoper. Je maakt namelijk een hele pan vol saus, die je vervolgens kunt invriezen. Zo kun je steeds verder gaan. Maak een keer zelf pasta, maak een lekkere maaltijdsalade (en laat je vooral inspireren door de salades in de appie), kook een groentesoep en ga zo maar door. Geloof me, het is echt niet zo moeilijk én hartstikke leuk.Stop met suiker Eet minder (geraffineerde) suiker.
In Nederland zijn we er dol op. Koekje bij de thee, chocolaatje na het eten, cruesli bij het ontbijt en ga zo maar door. En dat snap ik wel. Zoet is lekker! De laatste tijd wordt veel geschreven over de zogenoemde ‘suikerverslaving’.  Dit is niet helemaal waar. Suiker werkt niet zoals drugs of alcohol. Maar, je kan jezelf wel zo geconditioneerd hebben, dat het voelt als een verslaving. Als jij, dag in dag uit, elke dag een koekje bij de thee neemt, heb je jezelf geleerd dat thee en koekjes bij elkaar horen. Elke keer als jij een kopje thee drinkt, wil je een koekje. Een andere bekende is ‘iets zoets’ na het avondeten willen hebben. Als kind kreeg je waarschijnlijk altijd een toetje na het avondeten. Maar alleen als je je bord had leeggegeten. Oftewel, suiker werd ingezet als beloningsmiddel. Het mag dan wel geen echte verslaving zijn, maar afkicken kan moeilijk zijn!
Begin met het stoppen van schepjes suiker in je thee of koffie. Echt, na een tijdje wil je niet eens meer suiker in je warme drankjes! Ik walg bijvoorbeeld van zoete koffie. Minder met het eten van koekjes, snoepjes en andere zoetigheden. Vervang deze voor verse dadels, gedroogd fruit (lees verpakkingen!) vers fruit en 85% chocolade. Hier zit nog steeds allemaal suiker in, maar aan deze voedingsmiddelen is ten eerste niets kunstmatig toegevoegd en ten tweede, hier heeft je lichaam tenminste wat aan.

Heerlijke dadeltruffel
Geniet van vet Eet je vetjes! Vet is niet eng! Vet is hartstikke gezond. Hopelijk is het helemaal klaar met de ‘vet is de duivel’ propaganda. Ga weg met je light, 0% vet en andere soorten dieetproducten. Vaak betekent light gewoon: minder vet, meer andere troep. Maar let op, er is wel degelijk een verschil tussen gezond vet en ongezond vet. Het Voedingscentrum zegt dat verzadigd vet ongezond is. Wederom ben ik het hier niet mee eens! Ja, laat de frikandellen en frieten staan. Maar met volle yoghurt en volle kwark is niks mis. Kies gewoon de volvette variant hiervan. Ook schrijven ze dat producten zoals margarine en vloeibare-bak en braadproducten wel goed zijn. Wrong! Allemaal chemische zooi, echt waar. Wat bevat dan wel gezond vet? Sowieso alle plantaardige producten. Dus (rauwe) noten, avocado’s, olijfolie, kokosolie en anderen zaken die uit de natuur komen. Maar ook vette vissoorten zijn prima. Maak zelf de keuze of je volledig plantaardig wil eten of niet. Dat is aan jou. Persoonlijk eet ik bijna 100% vegan, dat werkt het beste voor mij.

Dit zijn de tips die ik zelf dagelijks toepas. Wil je gezonder eten? Dan is dit zeker een prima basis. Probeer vooral veel uit, test waar je lekker op gaat en skip wat niet goed voelt. Zo ontwikkel je langzamerhand je eigen perfecte lifestyle. Dit gebeurt niet in één dagje of één maand. Het is een groeiproces. Blijf bezig met onderzoeken en jezelf ontwikkelen. Probeer veel recepten en lees blogs en artikelen. Wedden dat jij binnen de kortste keren je eigen perfecte voedingswijze hebt?

Algemene tips om gezonder te leven Slaap voldoende. Echt, slapen is underrated.Minder met het drinken van alcohol. (Confession, hier moet ik ook aan werken)Doe dingen die je gelukkig maken.Beweeg meer.Zorg voor voldoende ontspanning.Eet af en toe een blokje pure chocolade. (Hell yeah, endorfines)En het allerbelangrijkste: ENJOY!

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *