Meteen naar de inhoud

De juiste uitvaartverzekering kiezen

  • door

Het is niet iets waar men graag over nadenkt: de uitvaart. Toch is het wel verstandig om hier al vroeg mee bezig te zijn. Door al vroeg zaken te regelen voor na de dood, heb je er verder in je leven geen omkijken meer naar.

De uitvaartverzekering is één van die zaken. Een uitvaartverzekering dekt een bepaalt bedrag dat vrijkomt na het overlijden van de verzekerde. De nabestaanden kunnen de verzekering gebruiken om de uitvaart (deels) te bekostigen.

Er zijn echter verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Wil je een uitvaartverzekering afsluiten, dan is het verstandig om vooraf goed te weten wat iedere verzekeringsvorm inhoudt en welke vorm het beste bij de situatie past.

Naturaverzekering

Een naturaverzekering is een uitvaartverzekering waarbij het gedekte bedrag wordt uitgekeerd in de vorm van diensten en objecten. Wordt er bijvoorbeeld een bedrag van € 6000,00 gedekt, dan is vaak een simpele kist, uitvaartdienst, rouwvervoer en drukwerk inbegrepen.

Bij een naturaverzekering wordt veel werk uit handen genomen door de verzekeraar. De verzekeraar regelt alle gedekte diensten. Uiteraard hebben de nabestaanden inspraak, maar ze hebben relatief weinig werk te doen en kunnen zich daarom richten op de rouw.

Bovendien kunnen de uitvaartverzekeraars bepaalde diensten en objecten goedkoper krijgen dan particulieren, waardoor je bij een naturaverzekering doorgaans veel waar voor je geld krijgt. Een nadeel is dat er voor speciale wensen bijbetaald moet worden in de meeste gevallen. Met een standaard naturaverzekering is het daarom lastig om af te wijken van een standaarduitvaart.

Kapitaalverzekering

Ook bij een kapitaalverzekering wordt er een bepaald bedrag gedekt, maar dit keer zijn er geen diensten of objecten inbegrepen bij de dekking. Heeft de dekking van de verzekering een waarde van € 6000,00, dan wordt dit bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden. Zij kunnen vervolgens bepalen wat er gebeurt met dit geldbedrag.

De kapitaalverzekering heeft het voordeel dat je veel vrije keuze hebt, omdat je zelf mag weten wat er met het geldbedrag moet gebeuren. Het nadeel is dat je als nabestaande een stuk meer zelf moet regelen. Na het uitkeren van het geldbedrag speelt de uitvaartverzekeraar in principe geen rol meer bij de organisatie van de uitvaart, wat wel het geval is bij een naturaverzekering.

Combinatieverzekering

Het type uitvaartverzekering dat we het vaakst zien is de combinatieverzekering. Bij een combinatieverzekering worden er diensten gedekt en geleverd, maar komt er ook een geldbedrag vrij. In de meeste gevallen worden er met name diensten geleverd en het is het vrij te besteden bedrag vrij klein.

Wel is het vaak mogelijk om het vrij te besteden bedrag uit te breiden. Uiteraard gaat dit wel gepaard met een verhoging van de premie door de uitvaartverzekeraar.

Je kunt op uitvaartverzekeringen met elkaar vergelijken. In de meeste gevallen gaat het hier om een combinatieverzekering. Je ziet in het overzicht eenvoudig hoe hoog het vrij te besteden bedrag is bij deze verzekeraar.

Natura sommenverzekering

Een natura sommenverzekering zien we niet veel, maar wordt nog steeds aangeboden door sommige verzekeraars. Bij een natura sommenverzekering krijgen de nabestaanden een geld bedrag uitgekeerd zoals bij een kapitaalverzekering, maar moeten ze dit verplicht aan de uitvaart besteden.

Het vormt hierin dus een combinatie tussen de kapitaal- en naturaverzekering. Door een natura sommenverzekering af te sluiten weet je zeker dat de nabestaanden het bedrag niet voor andere doeleinden dan de uitvaart zullen gebruiken.

Een nadeel aan dit type verzekering is dat de nabestaanden de kosten in eerste instantie moeten voorschieten. Na de uitgaves, kunnen ze deze declareren bij de uitvaartverzekeraar, die vervolgens bepaalt of de kosten inderdaad onder de dekking vallen.

Welk type verzekering past bij mij?

Met grofweg ver verschillende verzekeringsvormen en tal van verzekeraars, is er natuurlijk aardig wat keuze wanneer het aankomt op uitvaartverzekeringen. Voor de meeste mensen sluit een combinatieverzekering goed aan bij de wensen. Mensen met veel speciale wensen voor de uitvaart kunnen het beste bij een kapitaal- of natura sommenverzekering terecht. Een naturaverzekering is voor een meer standaarduitvaart, maar kan ook gebruikt worden om enkel de basiskosten van een uitvaart te bekostigen.

Bron:

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *