Meteen naar de inhoud

Basis strategie – Gebruik maken van de statistieken!

Voor elke tak van sport is er een eigen strategie te bedenken voor wedden. Allemaal hebben ze met elkaar gemeen dat de algemene basisstrategie voor wedden toepasbaar is en ook zeker niet overgeslagen mag worden. Maar waar moet je nu specifiek op letten bij voetbalwaddenscheppen? Hieronder zullen we aan de hand van een aantal punten dit proberen duidelijk te maken. De punten zijn gerangschikt naar de volgorde die je zou moeten hanteren om te bepalen of een inzet gunstig is of niet.

Overzicht

Het lijkt misschien een loze kreet, maar voordat je begint met het uitzoeken van een wedstrijd is het verstandig alleen maar de wedstrijden te zien, zonder dat je maar enig idee hebt van odds, vorm, blessures, etc.
Op die manier kun je intuïtief al een aantal wedstrijden afstrepen, omdat ze te moeilijk te voorspellen zijn (er vanuit gaande dat je ’s zondags nog een keer Studio Sport volgt en weet hoe teams presteren), of een aantal wedstrijden selecteren, waarvan je het vermoeden hebt hoe die ongeveer zullen aflopen.

Vorm

Vorm is het allerbelangrijkste punt om op te letten. De bookmaker bepaalt aan de hand van de vorm van twee teams een groot gedeelte van de odds. Een team dat al een aantal overwinningen achter elkaar boekt, zal nooit goede odds krijgen tegen een slechte middenmoter. Weeg dan voor jezelf goed af of de odds van de bookmaker wel terecht zijn. Het kan maar zo zijn dat de underdog veel te zwak wordt ingeschat, puur omdat de vorm van de favoriet goed is. De echte value ligt dan bij de underdog.
Het is tevens de kunst om goede vorm van een team eerder te ontdekken dan de bookmaker. Op dat moment zullen de odds erg goed zijn en kun je mooie winsten boeken.

Blessures/Schorsingen

Spreekt voor zich. Een team kan de laatste twee wedstrijden tekenen vertonen van goede vorm, maar hoeveel is die vorm nog waard als de topspits geblesseerd is en de keeper is geschorst? Zoek dit voor de wedstrijd dus even uit. Het is zo lullig als de wedstrijd begint en het blijkt dat het team waarop je hebt ingezet verplicht een derde keeper heeft moeten opstellen. Ook bepaalde geruchten of een belangrijke speler wel of niet speelt moeten niet onderschat worden. Het is dan verstandiger te wachten totdat de opstelling is bevestigd (meestal een uur voor de wedstrijd). Dit kan ten nadele komen van je odds, maar het is nooit slim om overhaaste bets te plaatsen.

Type wedstrijd/Programma

De kernvraag bij dit punt is: zijn de twee teams voor de volle 100% op deze wedstrijd gefocust? Is het een belangrijke wedstrijd of niet? Er zijn talloze voorbeelden te bedenken waarom een team de wedstrijd niet interessant genoeg vindt en het andere team wel. Stel je voor dat de favoriet al kampioen is geworden 3 wedstrijden voor het einde van het seizoen. Zij spelen tegen de nummer 17 die nog 3 punten nodig heeft om rechtstreekse degradatie te voorkomen. Het moge duidelijk zijn waar de meeste motivatie ligt (of dit opweegt tegen een groot kwaliteitsverschil moet je zelf inschatten). Het kan ook goed voorkomen dat een team in de competitie is ‘uitgespeeld’ en niet omhoog of omlaag kan, maar wel 2-3 dagen later een Europese bekerfinale speelt. Het is dan goed mogelijk dat dit invloed heeft op de opstelling en de motivatie van dit team.

Statistiek

Een lastig punt. Hoeveel waarde moet je aan statistiek hechten? Statistieken gaan namelijk over het verleden. Daarom is het ook verstandig statistiek alleen te gebruiken als extra informatie. Je weddenschap mag er nooit geheel op gebaseerd zijn.
Welke statistieken zijn dan van belang? Dat is vrij simpel. Vorm kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk opzoeken in statistieken. Hetzelfde geldt voor de actuele stand of de stand in de periode. Onderlinge historie is ook zo’n voorbeeld. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je een goede weddenschap hebt gevonden, maar de onderlinge historie wijst precies de andere kant op. Het is dan niet geheel onverstandig om de weddenschap te laten vallen. Op die manier kunnen statistieken een toevoeging zijn op je wedstrijdanalyse.

Overig

De punten die hierboven zijn genoemd moeten de kern van je analyse vormen. Voordat je inzet echt geplaatst kan worden zijn er toch nog een aantal kleine en algemene punten waar je op moet letten. We zullen ze hieronder kort behandelen:

  • Weer
    Kan grote invloed hebben. Slecht weer is vaak nadeliger voor de favoriet dan voor de underdog. En als het veld erg nat is, of besneeuwd, komt dit niet ten goede aan het aantal doelpunten in een wedstrijd (voor het geval je op Over/Under x-aantal doelpunten wedt).
  • Zomer/Winterstop
    De eerste paar wedstrijden na een stop zijn erg onvoorspelbaar. Teams moeten hun draai weer vinden. Dit zijn vaak de momenten waarop een underdog voor verrassingen kan zorgen.
  • Salonremises
    Persoonlijk hebben wij hier minder ervaring mee, maar we geloven er wel degelijk in. Als twee teams beiden een gelijkspel nodig hebben om de volgende ronde te halen, gebeurt dit statistisch gezien te vaak. Inzetten op gelijkspel is dan niet stom. Herken dit type wedstrijden.

 

Odds

Nu je alle informatie hebt, is het tijd om je inzet te plaatsen. Daarvoor bepaal je eerst zelf een percentage hoe groot de kans is dat jouw inzet winnend is. Dit reken je om naar de bijbehorende odds (hoe dat moet lees je in het artikel over Odds, quotes en notaties). Het enige wat dan nog resteert, is het zoeken naar de bookmaker die gelijkwaardige, en uiteraard liever betere, odds aanbiedt. Mocht blijken dat je er heel erg ver naast zit met je percentage/odds, dan is het slim om nogmaals naar je weddenschap te kijken. Waarschijnlijk heb je iets over het hoofd gezien. Meestal is je edge op de bookmaker niet groter dan 10%. Als je echter overtuigd bent, laat je dan ook niet weerhouden om de edge op de bookmaker volledig uit te buiten.

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *