Treinreizigers

Treinreizigers

Waarschuwing: deze blogpost is lang! Heel lang!

Een tijd geleden liet ik al in één van mijn weekoverzichten doorschemeren dat ik helemaal enthousiast was geworden van een boek. Nu een paar weken later heb ik nog een ander boek gelezen waar ik razend enthousiast over ben. Altijd handig die vertragingen van de NS. Je loopt een AKO binnen, pakt een boek waarvan je de titel bijstaat en rekent hem af. Zo word ik als student arm. Gelukkig kun je boeken ook weer verkopen, maar dat ga ik met deze twee schatjes niet doen. Dit zijn twee boeken die kan je nog wel een keer lezen en dan haal je er weer andere wijze levenslessen uit.

Voor jou is  het boek wat ik beschrijf in de inleiding. Ik heb het boek gekocht, omdat er een sticker opgeplakt zit met de tekst: Voor wie houdt van Intouchables. Ik vond de film fantastisch en na de achterkant gelezen te hebben van dit boek heb ik het afgerekend en in één dag uitgelezen. Omdat ik zelf niet zo goed ben in een mooie flaptekst verzinnen, kopieer ik deze van het boek.

Louisas wereld is klein. Ze werkt in een café om de hoek en woont nog bij haar ouders, en hoewel ze ergens wel weet dat haar vriend Patrick niet de liefde van haar leven is, passen ze goed genoeg bij elkaar. Lekker overzichtelijk. Wills wereld is ook klein. Vroeger had hij alles wat hij zich kon wensen een goede baan, avontuurlijke vakanties, een mooie vriendin maar door een ongeluk zit hij in een rolstoel, verlamd vanaf zijn nek. Door de chronische pijn en zijn wanhoop ziet hij maar één uitweg.Wanneer Louisa haar baan kwijtraakt, gaat ze aan de slag als Wills verzorger, en het duurt niet lang voor de tegenpolen botsen ns dagkaart. Als ze ontdekt wat Will voor ogen heeft, besluit Louisa alles op alles te zetten om hem van gedachten te doen veranderen. Maar hoe overtuig je iemand dat er nog zo veel avonturen te beleven zijn, als je zelf de wereld niet durft te ontdekken?

Je leest de flaptekst en denkt waar gaat dit over? Wat is Wil van plan? En hoe ontwikkelt Louisa zich? Deze vragen kwamen meteen in me op toen ik de flaptekst last en ik wilde het boek perse lezen. Toen ik ook nog alle enthousiaste reacties op de achterkant las, was ik helemaal verkocht. Dit boek gaat over Wil en Louisa en niet perse over het ziek zijn van Wil. Hij is verlamd en het komt elke keer terug in het verhaal, maar de passages tussen Wil en Louisa zijn zo romantisch. Hij heeft een keuze gemaakt over zijn leven, maar Louisa moet nog een keuze maken over haar leven. Het is mooi om te zien hoe ze daar beiden mee leren omgaan en hoe ze elkaar proberen te begrijpen. Ik kan het gewoon niet uitleggen. Je moet het gewoon lezen, want ik kan er een hele lange lap tekst over typen en dan weet je nog niet waar het over gaat.

Voor nu deel ik mijn favoriete quote uit dit boek:

Leef!Liefs, Will

Dit is waar het boek over gaat. Over leven en geleefd worden. En het is super romantisch, gewoon lezen!

Voor Jou (Me before You) Jojo Moyes, is te koop op bol.com voor €18,95.

Maar ik had het over twee boeken en nu precies 554 woorden later ga ik het pas hebben over boek twee. Dit boek heb ik afgelopen maandag gekocht tijdens de beruchte storm die er voor zorgde dat ik 4,5 uur gedaan heb over een stukje Rotterdam-Hoorn. Ik kocht bij de AKO The Fault in our Stars omdat ik er veel goede verhalen over heb gehoord. En ik vertel jullie nu allemaal alvast dat deze verhalen allemaal hartstikke correct zijn.  Ik heb zelf het boek in het Engels gelezen en kan jullie allemaal aanraden dat ook te doen. Een boek in de originele taal maakt alles zoveel mooier. Dat geldt trouwens ook voor het boek hierboven, maar ik heb die in het Nederlands gelezen, want er lag geen Engelse versie. Maar omdat mijn blog Nederlands is zet ik nu ook de Nederlandse flaptekst neer.

Een weeffout in onze sterrenHazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn.Hazel laat Gus kennismaken met haar lievelingsboek: An Imperial Affliction van Peter Van Houten, een roman over een ziek meisje, die midden in een zin eindigt. Samen besluiten ze op zoek te gaan naar Peter Van Houten om hem te vragen hoe het de personages vergaat nadat het boek is opgehouden. De tocht leidt hen naar Amsterdam, waar de schrijver als een kluizenaar leeft. Hij is in niets wat ze zich van hem hebben voorgesteld. En hun leven neemt een wending die ze zich niet hadden kunnen indenken.Ik bezing de tijd die versluiert en onthult, de tijd die je met de doden herenigt, de tijd die als water alles vernietigt wat hij voedt.
Peter Van Houten, An Imperial Affliction

Dit boek gaat niet over kanker. En dat vind ik het grootste voordeel. Veel boeken die ik gelezen heb, waarin de hoofdpersonen een dodelijke ziekte hebben gaat echt over het ziekteproces. In dit boek is dat absoluut niet het geval. Integendeel, dit boek gaat over het leven. Over romantiek en over de kleine dingen die het leven zo mooi maken. Tuurlijk komt de ziekte voor in het boek. Hazel zit immers vast aan een zuurstoftank omdat haar longen niet heel goed meer werken en dit brengt moeilijkheden met zich mee, maar het is de manier hoe ermee omgegaan wordt. En dat geldt voor alles in dit boek. En daarnaast bevat dit boek zoveel mooie wijsheden dat ik er nu een paar met jullie ga delen. Een paar ja, want ik kon weer eens niet kiezen.

“Im in love with you, he said quietly.Augustus, I said.I am, he said. He was staring at me, and I could see the corners of his eyes crinkling. Im in love with you, and Im not in the business of denying myself the simple pleasure of saying true things. Im in love with you, and I know that love is just a shout into the void, and that oblivion is inevitable, and that were all doomed and that there will come a day when all our labor has been returned to dust, and I know the sun will swallow the only earth well ever have, and I am in love with you.” & “The world is not a wish-granting factory.”  & “Because you are beautiful. I enjoy looking at beautiful people, and I decided a while ago not to deny myself the simpler pleasures of existence”

The Fault in our Stars (Weeffout in de sterren) John Green, is te koop op bol.com voor €9,99.

Wat is jullie favoriete boek?